nedjelja, 30. studenoga 2014.

Venac od Božje jubavi, kuglof na stole

Prva j nedeja potla Katarinine, prva nedeja Adventa. Užanca ka se udomaćila po svete, pa tako i pul nas, je da se stori venac š četire kandele, saka za svoju nedeju pred Božićon. Venac al prsten od zeleneh grančic nima ni početka ni kraja, baš kot ni Božja jubav i život večni. Zato j nekako skupa z ten užanca i kuglof peć va adventsko vreme. Tako san i ja, na ovu prvu adventsku nedeju ovega leta, storila i venac i kuglof po staroj noninoj ricete.

Pred čuda, čuda let moja j nona ovu ricetu zapisala va svoju tekicu. Delala ga j puno puti, tuliko da se od maćic na karte komać videlo ča piše. Imeli smo ga jako rada. Pasalo j puno let otkako san i ja prepisala tu ricetu ž njeje va svoju tekicu. I delala san ga puno puti. Tuliko da se od maćic na karte komać vidi ča piše...


Za kuglof van rabi:
 4 jaja 
1/4 litre cukara 
1 žlica cukara z vaniljun 
7 žlic masti 
1/8 litre mleka 
1/2 litre muke 
1 žlica šode bikarbone
1 lemuncin al naranča 
2 rebra cikulade 
1 žlica ruma

a za prelet:
2 rebra cikulade
1 žlica cukara
1/2 deca mleka 
3 žlice putra

Se mere su po starinski merene, va litre i žlice (oniste za juhu).
Kalup za kuglof pomažite z mastun i poprhajte z mukun. Se ča j previše stresite vanka.
Peknjicu stavite teplit na 200 stupnji.

Najprvo van rabi muku proset da bu lahka i brez grudvic. Zajeno va nju zmešajte i šodu.
Žutnjaki i belnjaki stavite posebe, sako va svoju padelu.
Koricu od lemuncina al naranče zribajte i ocedite pol soka.
Na banjomariju stopite cikuladu za kuglof i držite ju mjačnu.
Belnjaki dobro stucite va sneg.
Žutnjaki, cukar i cukar z vaniljun dobro mešajte da pobeleje, pa ze sen ten zmešajte i mast. Na kraju dolejte i mleko.
Malo pomalo tresite nutra muku, smiron mešajuć da se ne delaju grudvice.
Razdelite testo napol va dve padelice. Va jedno dodajte zribanu koricu i sok, a va drugo stopjenu mjačnu cikuladu i rum. Saku polovicu dobro zmešajte pa njin dodajte i sakoj po pol stučenih belnjaki. Sad pomalo mešajte žlicun da se belnjaki ne spušu posvema.
Va kalup zlevajte malo jednega, pa malo drugega testa. Poten zamite tanki nož pa šarajte po testu neka se na lahko zmešaju kolori. Tako će kuglof doć lepo šarasti.
Stavite kuglof peć va vrelu peknjicu 40-45 minuti.
Dok se kuglof peče, na banjomarije stopite mleko, cukar, putar i cikuladu da bu glazura luštra. Neka se zmjači.
Kad je kuglof gotov, znamite ga na rešetku i odzgora ga pomalo prelevajte žlicun i mažite tako da glazura pada i va škuju i zvani.

Kad se malo prohladi, stavite gotov kuglof na pijat.
Kuglof morete jist i mjačni i posvema mrzli, z kafon, z mlekon, al po gospocki z čajon. Lepo ga j videt na blagdansken stole, ma i po obične nedeje.

Nema komentara:

Objavi komentar