utorak, 22. travnja 2014.

Nonin ajerkonjak

Danas ću van povedet kako me j' moja nona navadila delat ajerkonjak, al kako bi se to danas reklo - liker od jaj. Već je fanj let pasalo otkada smo nas dve skupa to pomalo mešale, smele se kot dve koze smiron žličicu obližujuć, onu s kun smo pokušale ako j' premalo al preveć rakije nutre... Nonica moja, fališ mi zasprave...
No, kade san ono stala? Aha...

Zlatno pravilo j' da 
na 1 jaje gre
10 deki cukara
dec mleka
pol deci rakije
i pol paketića vaniljcukara.

Ja ću ovaj put storit liker od 3 jaj, ča bi onda bilo i 30 deki cukara, 3 deci mleka, dec i pol rakije i paketić i pol vanilje.

I onda... va lonac od jeno litre i pol stresite cukar. Njemu dodajte samo žutnjaki, a belnjaki spravite za ča drugo, morda za nekakove puslice, aš se jako lepo jidu z ajerkonjakom. A ako umete, morete i šampite storit (navadit ću vas i to jedampta). Cukar i žutnjaki dobro zmešajte dok se ne zabeli i ne dojde kremasto. Zmešajte i vanilju va to. Mleko zmjačite tuliko da van prstu ni vrelo kad provate teplinu. Dolejte jeno dec žutnjakon i cukaru, pa žvelto zmešajte da se žutnjaki navade na teplinu i da se ne zgrudaju. Potla mešajte pomanje i malo po malo dolejte so mleko.
Mane j' nona navadila da će saka ženska jaja najboje zmešat i najboji ajerkonjak storit - med nogami! Hahaha, ala, ala, na kokošja jaja je mislela! Ako prestanete mislet na bedastoće, ću van povedet i zač je to rekla - teplina od tela, od nog, i mjačno mleko će boje stopit cukar kad se pomalo meša, a jaja će boje zgusnut i dobit ćete jako kremasti liker. Nikakovi mikseri ni ove moderne monade neće van storit tako dobar ajerkonjak kot lonac med nogami i kuharica v ruke! Zato se lepo posedite kade van je naredno, namestite lonac i pomalo mešajte da se ne dela vela pena. Zakantajte si čagod (ma ne potresujku!) da si delate ritam aš će podurat siguro jeno kvarat ure. Mane se po glave mota onaj lepi Snežni valček magar je Vazam...

...Padaj, padaj, beli sneg preko travnikov in streh
in z odejo vse pokrij, v belino vse ovij!
Zdaj, ko burje hladni piš se vrti okoli hiš,
v topli izbi za pečjo dlani si ogrejemo!
Se vrte snežinkice kot srebrne zvezdice,
ko na okna riše mraz rož ledenih bled obraz.
Je še potok onemel, vrbo v belo sneg odel,
je speljana ozka gaz v mojo domačo vas.
A v gozdu vse zaspalo je,
veje hrastov, smrek, nič več ne šume,
med grmovjem srnic so sledi,
že pokrite so s snegom, shojene vse poti.
Kad se cukar vas stopil dolejte rakiju i mešajte još par minuti. Ne pozabite pokusit ako van j dobro! Pustite poten stat jeno pol ure da pena ka se storila od mešanja posvema nestane, pa prelejte va neku lepu, čistu bocu. Dobro začepite, bocu dva-tri put obrnite i spravite svoj ajerkonjak va frižider.

Tako, to smo storili. Ja ću od ajerkonjaka storit i kolači, da ne mislite da ću se popit! A sad si gren nalet žmujić i još malo zakantat. A morda i zatancat! (Ma ovaj moj za valcer ima dve leve...)



Nema komentara:

Objavi komentar