subota, 18. siječnja 2014.

Kroniki od Pusta - Antonja na Kvarnere


Od čera, od Antonje 17. jenara, pu nas na Kvarnere j' počelo, kako to užaju reć - peto godišnje doba. Doba od nemotariji, huncutariji i sekakoveh monadi. Doba od maškar. Pusno doba. No, ako ćemo jušto, počelo je još na Tri Kraji, ma čera, kad je zatulil rog, i zadnje selo kisto još ni ćapalo virus od munjesanja, i službeno j' "palo".
Ovega leta Antonja j' bila kot da se j' nebo zemjun sestavilo. Daž je kot s kabla leval cel božji dan. Jušto dan za niš. Pak san se spametila, kad san po sen ten dažju, hvečeri, po ceste čula mužiku od maškar, ča gredu zgorun va Sveti Matej Pusta obesit na pal, kako j' to bilo leta 2011. kad san još na Trampoven Brege bivala... no čujte, ću van povedet!


...Na mojen šufite čula se mužika od seh stran – zdola mane tulili su i sopli su Zamećani, na leve Pehinari, na desne Kastafci, a zada mane Halubajci... Tulilo je i soplo i po Kvarnere od Crikvenice i Bribira preko Krasice i Hreljina, i po Liburnije - po Matujah, Opatije, Lovrane...
Čera, na Antonju, sen je načelnikon i gradonačelnikon zaškurilo pred očimi aš su morali abdicirat, pustit svoje mehke foteji va ken se rit lepo ćuti, i predat kjuči od mesta maškarsken vlastodršcen. Tako j' bilo i pul nas na svetomatejsken Brege, kot i sako leto. Ma ov put, za pravo čudo Božje, ni dažjilo! Meštar Pinel je dobil kjuči. Proglasili su ki j' kriv za se grdo ča nas je našlo pasanega leta - Pust, zna se! Pa su ga neboga, obesili na pal. I tako će bit obešen skrozi do osmega marača... Zajeno se j', kot i va sake revolucije, poništilo se regule od stareh vlasti i proglasilo svoje. A one van, dragi moji, ovako gredu:
DELAT SE NE SME, SKRBET NIŠ, POJIDAT SE NIKAKO, JADIT SE – ZABRANJENO. MORA SE: LUMPAT, POHAJAT, TANCAT, ZABAVJAT I LIH MISLET KAKO ČIN VEĆU BEDASTOĆU ZAKUHAT I DOBRO SE ZABAVIT.
A bogme, ni ni ten noven vlastodršcen hudo - meštar od maškar mora nagjedat se nemotarije i cel taj šušur, mora pit i jist kuliko god mu va drobac stane, pa i malo više (kot i dosadajni načelniki), mora tancat i hopsat, a brižan, mora i sako leto novu, mladu, šesnu Krajicu kuntentu držat! Jušto čera večer na prvemu ovoletnjemu maškaranemu tancu zibrana mu je nova Krajica, mepar je i on kuntent... Magari, mane se ovako od ženskega kantuna čini da se j' kot i fanj muškeh jušto zvicijal i zobjesil, pak se brzo štufa sake ženske. Ma mlad je još, šesan i zdržjiv ti naš meštar Pinel, pak mu morda i ni za zamerit, aš mu se tuliko mladeh i lepeh divojki nudi za Krajicu. A on mora najboju zibrat... Tr i sami znate kako to inače gre va krajevskeh familijah - ćeš-nećeš, pulitika zgora sega! Magar je to i ovista nema, pusna pulitika!

Da ne bite misleli da je samo pul nas tako, ni. I sa okolna mesta, od Gromišćine do Učki, su obesila svojga Pusta na pali, al na najveće drevo va sele. Va Kastve, ki nan je prvi sused, zibrana je i cela vlada z ministri, od keh je najvažneji ministar od financij Giovani Šteker, aš je fanj soldi zustalo od pasane turističke sezoni. Pa tako Kastafci od čera moru računat i na veći pržun s pogjedon na austrijski Alpi. Kastav je brez javnega natječaja (a to van je va zadnje vreme jako moderno) dobil i skijašku stazu Gemišt Partenkirhen, aš se pokazalo da se i pul nas va primorje more jako dobro skijat kad se pozabi cesti od velega snega očistit. Po navade se deli i nagrada Zlatna Broskva za najboje od pusneh nemotariji ki su bili pasanega Pusta.
Va matujsken kraje j' živo i veselo još od kad su žejanski zvončari jušto ob polnoće na Tri Kraji zakampanali z svojmi zvonci za fin od božićneh blagdani i početak pusnega kravala i na pal obesili svojga Hansa. Dan kašneje su i Munjci pomunjesali, a poten se j' i Gromišćina zatresla od Dondolaši.
Ja, dosti san tega tu besedila, kantala i tancala, vreme j' od obeda pa da i ja dobrega ča pojin! A ča će se va oveh sedan i pol šetemani jist i pit, lepo će se videt pu Matuj na festivale pusne hrani. Ja van moren malo gušta dat, lih da van slini poteču:
pašta al palenta ze slanimi srdelicami,
domaće kumbasice z kapuzon i palentun,
palenta kompirica,
jota z pancetun,
repa z fažolon,
domaći zapešt,
seh sorti fritul i kroštul,
presnac, supice, baškoti
i još čuda, čuda tega!
Tako, ja san van za danas svoje napovedala, a sad gren pijat joti pojist i žmuj naše Belice popit! 

...ja, tako van je to bilo prej dva... no, čuj mane bedaste... prej tri leta jušto na ovi isti dan. Danas je bičić drugače, Halubajci su, po modernu, zibrali meštricu od karnevala. Aj, ma ča bin volela bit na njejen meste kad bu kraja zbirala! Ma, moran mu reć neka se dobro pazi, aš bi reć da je meštrica sa vrajža, da ne bi finil kot i ovoletni Pust... Za onu stvar su ga obesili na pal! Enti jarca, tako ti je to kad ženske zamu vlast va svoje ruki! Zajeno moran jenu fritulicu v usta hitit, da me grč pasa!




Stojte mi dobri i veseli, munjeni i nemi kot i saka prava maškara, aš počel je Pust – ŽIVIO PUST!

Nema komentara:

Objavi komentar