nedjelja, 26. listopada 2014.

Vuhteli al buhteli

Va mojoj kuhinje morete pojist i popit sakakovega jila i pila. Najraja kuhan ono ča j okol mane - domaću hranu na starinski i na moderni mod. Ma jako iman rada ki put i storit kakov izlet na pijate, đir po svete, bližemu i dajemu. Tako j bilo i ovaj vikend, kad san se baš zaželela buhteli (al vuhteli) kakove je moja baka Turopoljka užala delat. Ma ne bin ja bila ja da neč svojga ne hitin nutra... neč ča će saken jilu, skud god prišlo, dat magar sledić našega primorskega gušta.
Moja nona Gromišćica jih ni užala delat, ma jih je jako rada imela pojist. Mehki i još tepli, z filun od skute, al z marmeladun, pijažali su njoj se baš tisti bakini. Dišeli su ovu subotu z moje peknjice, od Češke preko Beča i z Turopolja na Kvarner, a ja san na njih obadve mislela dok san jih mesila. 
Za testo će rabit:

pol kila muke
bičić soli
15 deki cukara
1 vrećica vanilje
2 žlice suhega kvasa (to j jedna vrećica)
2 jaja
15 deki putra
2 deci mleka



A za filu od skute z malo primorskega gušta rabi:
30 deki skute
2-3 žlice cukara (ovisno kuliko j skuta kiselkasta)
paketić vanilje
1 jaje
malo kanele ako imate rada ta dih
i 1 z vrhon puna žlica mjeveneh menduli

Za toćat buhteli:
dec uja
otprilike tuliko putra

I po voje za odzgora:
malo mjačnega mleka za pomazat
kristalni cukar
mleveni menduli
i cukar va prahe.

A sad gremo delat.
Mleko zmjačite i va njega natrgajte, al narežite putar da se rastopi - ne rabi posvema bit rastopjen, stopit će se kad bute mesili.
Odmerite pol kila muke, pa va nju dodajte sol, cukar, vanilju i kvas. Malo zmešajte pa poten dodajte mokri sastojki - najprvo zmutite jaja, pa dolevajte mešajuć i mjačno mleko z putron. Nož, al žlica, al kakova lopatica će van dobro doć za se to malo zmešat dokla muka ne popije mleko. A kad više ne bude tuliko mokro, se stresite na dasku ku ste malo poprhali z mukun. I zamesite glatko, elastično testo. Od testa storite jednu balu, z oštren nožon prekrižite, stavite nazad va onu istu terinicu al padelicu va koj ste i počeli delat i pokrijte z krpun i stavite va stran, nekamo na tepleje mesto da se zdiže. Ne pozabite, ča od srca delate, vavek će na dobro doć!

Dokla se testo diže, od skute, cukara vanjilje, jaja i malo kanelice zamešajte filu. To bi bila ona osnovna fila. Ono ča san ja storila onako po svoju - nutra san hitila i malo mjeveneh menduli - i nisan pogrešila! Provajte i vi! Se dobro zmešajte, pa ćemo se poć igrat.

Za toćat buhteli rabi nan putar rastopit va malo uja. Neka bude mjačno da j lagje toćat.

Parićajte latu va koj ćete buhteli peć - va nju stavite pekpapir pa ga premažite z malo rastopjenega putra.

Testo se već zdignulo, puna ga j padela! Dasku ponova malo poprhajte z mukun, stresite zdignuto testo i posvema na lahko ga premesite. Razvajajte ga va kvadar malo veći leh ča j lata ku ste parićali, ne mora bit jako tanko. Z oštren nožon testo razrežite najporvo va trakice jeno 3 prsti široke, pa va kvadri.

Kvadrić po kvadrić još malo va ruke raširite, stavite miću žlicu file na sredinu, pa kantuni ćapajte skupa, pa z rukami storite balicu. Balicu po balicu potoćajte va stopjeni putar z ujon, pa slažite va latu. Neka se komać dotiču jedna druge, ma ne jih narivat aš će se speštat. Kad napunite latu, buhteli premažite z mjačnen mlekon da korica bude lepča. Ono ča ja volin storit je odzgora poprhat z kristalnen cukaron, a ki put i z mlevenen menduli, pa buhteli dobiju malo gušt na karamel, a korica hrska kad jite. Ako ste i to storili, pokrijte se z krpun i pustite još malo da se zdižu na teplemu. Zdignuti buhteli stavite peć na 200 stupnji otprilike 40 minuti.

Pečeni buhteli znamite z peknjice, i ako imate drveni taruj, znamite jih na njega z late. Morete jih i va late pustit. Kako god ste storili, odzgora jih poprhajte ze cukaron va prahe.

Počekajte da se malo ohlade prvo leh ćete jist aš je skuta nutre vrela. Nemojte zajik opeć kot ča san ja, vrajža lakomija!


Nema komentara:

Objavi komentar